Stemmen & Afstellen 2019-01-11T22:36:28+00:00

‘Elke piano heeft zijn eigen charme en eigen verhaal…’ 

Piano restaureren | Barend Oostvogel
Piano restaureren | Barend Oostvogel
Piano restaureren | Barend Oostvogel

Het is alsof er achter elke toon nog een wereld van ruimte is. Dit is de ruimte die ik binnen ga om uw piano of vleugel in perfecte harmonie te brengen.

Elke piano heeft zijn eigen charme en zijn eigen verhaal. Een klanken voortbrengend instrument met zijn eigen karakter en klankkleur (de zwevingen achter de tonen). Het is aan de pianostemmer om deze eigenheid van een piano optimaal naar voren te brengen zodat u weer volop kunt genieten van uw piano of vleugel.

Een goed onderhouden piano wordt minstens 2 x per jaar gestemd, regelmatig bespeeld, op de juiste luchtvochtigheid gehouden en bij iedere stembeurt gecontroleerd op mechanische gebreken en andere averij zoals viltcondities, houtcondities, houtworm, motten en muizen.

Digi-tuning

Met behulp van de nieuwe digitale techniek en een geoefend oor, zorg ik ervoor dat alle noten weer op de juiste toonhoogte worden gebracht. Als een piano hiervan behoorlijk afwijkt, zal ik met u bespreken of ik deze afwijking mag corrigeren. Een grote afwijking betekent vaak dat ik langer bezig ben of dat één stembeurt niet voldoende is bij een goed onderhouden piano.

Het liefst stem ik elke piano op de standaard toonhoogte van 440 Hz. Dit is vooral belangrijk voor de toonsoortkarakteristiek (het gevoel dat een bepaalde toon bij je opwekt) en het samenspelen met andere instrumenten of audiomedia.

Direct een afspraak inplannen